Husk å betale kredittkortregningen i tide

Julegavene er for lengst pakket opp, men for mange kommer regningen først i posten på nyåret. Husk å betale hele kredittkortregningen i tide hvis du vil unngå at julegavene blir mye dyrere enn planlagt.

Publisert:
Oppdatert:

Nesten en av tre nordmenn planla å handle julegaver med kredittkort i 2013, ifølge en undersøkelse Ipsos MMI utførte for DnB før jul. Det kan være gode grunner til å bruke kredittkort, men hvis man ikke betaler hele regningen når man skal, kan det bli en dyr affære.– Dersom du ikke innfrir hele gjelden innen forfallsdato og rentene begynner å løpe, blir julegavene fort mye dyrere enn du egentlig hadde planlagt, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Unngå å kun betale minstebeløpet

De fleste kredittkort har rentefri betalingsutsettelse i inntil 45 dager eller mer. Men etter forfallsdato begynner rentene å løpe hvis du ikke betaler hele gjelden.  På de fleste kort betaler du bare renter etter forfallsdato, men på noen kort må du betale renter helt fra datoen du brukte kortet.

Har du eFaktura eller AvtaleGiro på kredittkortet ditt, er det ofte minstebeløpet som er forhåndsutfylt, og det kan også være tilfelle dersom du får papirfaktura i posten. På mange kort er renten så høy at minstebetalingen først og fremst går til å dekke rentene, og i liten grad til å nedbetale selve gjelden. En kredittkortgjeld på 5000 kr kan ta over to år å nedbetale om man bare betaler minstebeløpet – da vil du fortsatt betale på fjorårets julegaver julen 2015.

– Det lønner seg alltid å betale inn hele beløpet ved forfall. Sjekk alltid fakturaen for å se hva du egentlig skylder, og endre til riktig beløp, råder Nergård.

Nye retningslinjer

Bruker du eFaktura, kan du se hele regningen i nettbanken. Ved AvtaleGiro må du ofte logge deg inn hos kredittkortleverandøren for å se total saldo.

Finanstilsynet har i 2013 laget nye retningslinjer for fakturering av kredittkort som gjør at det i fremtiden ikke vil være minstebeløpet som er ferdig utfylt på efaktura, faktura eller avtalegirotrekket. Da skal enten hele beløpet være ført opp, eller så skal beløpsfeltet være tomt. Frem til de nye retningslinjene trer i kraft må forbrukere selv kontrollere regningen.