Vær skeptisk ved kjøp av hedgefond

Nå kan også privatpersoner investere i hedgefond og andre alternative investeringsfond. Forbrukerombudet råder deg til å være skeptisk og sette deg godt inn i produktet før du investerer sparepengene dine.

Publisert:
Oppdatert:

Forbudet mot å la privatpersoner investere i hedgefond og andre alternative investeringsfond ble nylig opphevet av Stortinget. Selv om det er innført flere tiltak for å beskytte forbrukerne mot uegnede fond, er Forbrukerombudet bekymret for at det kan svikte i rådgivningsleddet, og at fond som ikke egner seg for privatpersoner havner på forbrukermarkedet.

Krav på god rådgivning

Forbrukerne har, ifølge loven, krav på god rådgivning før de investerer i denne typen produkter. Selgeren skal blant annet foreta en egnethetstest for å se om fondet passer for den aktuelle kunden. Kunden har også krav på et særlig tilpasset informasjonsdokument som skal inneholde viktig nøkkelinformasjon om det aktuelle fondet.

– Mange forbrukere har de siste årene tapt penger på spareprodukter de ikke har forstått. Det er derfor viktig at selgerne av denne typen produkter opptrer ryddig og redelig, og gir kundene sine de opplysningene de har krav på, sier fungerende forbrukerombud Jo Gjedrem.

Kompliserte produkter

Alternative investeringsfond omfatter vidt forskjellige investeringsprodukter med ulike kostnadsstrukturer og ulik grad av risiko. De kan investere og spekulere i nær sagt hva som helst, fra råvarepriser på ris, mais og olje til investeringsporteføljer med kompliserte finansielle instrumenter. Enkelte hedgefond kan muligens være et alternativ for noen privatkunder som et krydder i investeringsporteføljen, gitt at forbrukervernet er godt nok. Men flere produkter har også en så komplisert og lite gjennomsiktig struktur at det kan være veldig utfordrende for en forbruker å vite hvilken risiko hun egentlig utsetter seg for ved kjøp av de ulike fondene.

Vil følge med på markedsføringen

Forbrukerombudet har ved flere anledninger foreslått at Finanstilsynet skulle forhåndsgodkjenne fondene som ble tilbudt forbrukere, men dette fikk vi ikke gjennomslag for.  Finanstilsynet skal imidlertid kunne forby bankene å tilby enkeltfond til forbrukere, dersom de i ettertid viser seg å være uegnet.

– Vi kommer til å følge med på markedsføringen av disse produktene i tiden som kommer, sier Gjedrem.