Plikten til å ta imot betaling med kontanter

Publisert:

Fra 1.oktober 2024 gjelder nye regler for plikten til å ta imot kontant betaling. Årsaken til at reglene endres er for å klargjøre når plikten inntrer.

Når må dere som næringsdrivende tilby kontant betaling?

Dere må ta imot kontanter når:

  • dere selger en vare eller tjeneste,
  • utsalget av varen eller tjenesten skjer fra et salgslokale,
  • utsalgsstedet er etablert på fast basis, og    
  • Betalingen for varen eller tjenesten gjennomføres i salgslokalet.

Alle kriteriene må være oppfylt for at dere skal ha plikt til å ta imot kontant betaling.

Hva er et «salgslokale»?

Med salgslokale menes en bygning forbrukerne fysisk kan oppsøke og gå inn i, og hvor det tilbys varer eller tjenester som forbrukeren kan kjøpe.

Ved all vanlig varehandel i butikk skal forbrukeren kunne bruke kontanter. I tillegg vil også tjenester som selges i fysiske salgslokaler, gi rett til kontant betaling. Dette gjelder for eksempel kino, restauranter, hoteller, treningssentre og lokaler for velværetjenester, så lenge det er mulig å betale for tjenesten i lokalet.

Hva betyr det at salgslokalet er etablert på fast basis?

Hvis lokalene deres bare er tilgjengelige i en kort periode, må dere ikke ha et kontanttilbud. Dere trenger derfor ikke å tilby kontant betaling ved salg fra matvogner og kiosker utendørs, messer, torghandel, julemarkeder og utsalgsboder på 17. mai, loppemarked, salg på festivaler eller «pop-up»-butikker som er tilgjengelig kun i kortere perioder.

Eksempel: Den lokale iskrembua

På en campingplass står det en iskrembu i to måneder hver sommer. Noen små barn som er på ferie på campingplassen har fått kontanter for å kjøpe is. Kan kiosken nekte å ta imot kontanter?

Siden bua står på samme sted i en lengre periode hvert år, vil den oppfylle kravet om å være etablert på fast basis. Kiosker og utsalgssteder der kundene står utendørs, regnes ikke som salgslokaler. Kundene går ikke fysisk inn i en butikk. Derfor har ikke de som driver iskrembua plikt til å ta imot kontanter i dette tilfellet, men de kan selvfølgelig gjøre det hvis de ønsker det.

Hva betyr det at betaling for varen eller tjenesten gjennomføres i salgslokalet?

Dersom det tas imot betaling for varen eller tjenesten med kort eller andre digitale betalingsløsninger i salgslokalet, har forbrukerne også rett til å betale med kontanter.

I vurderingen av om det er et salgslokale som tar imot betaling på stedet, må det ses hen til realitetene i hvordan salget og betalingen er lagt opp.

Når kan dere nekte å ta imot kontanter?

Dere kan nekte å ta imot kontanter i følgende tilfeller:

  1. Salgslokalet er fullt ut selvbetjent.
    Med dette menes at alle deler av varesalget eller salget av tjenesten skjer gjennom selvbetjente løsninger. Dersom forbrukeren gjennomfører alle deler av handelen selv, uten at det er til stede en representant fra den næringsdrivende som har en rolle i gjennomføringen av handelen, så trenger dere som næringsdrivende ikke å ta imot kontant betaling.
  2. Salg av varer fra automater.
    Det klassiske eksempelet her er brusautomater. Forbrukerne betaler med kort eller app, og får varen uten at betjeningen er involvert.
  3. Salg i lokaler som bare en begrenset krets av personer har adgang til.
    Lukkede arrangementer og steder, som bedrifts- og skolekantiner, der det bare bestemte grupper som har adgang til, har ikke forbrukere rett til å betale med kontanter.
  4. Beløpet er over 20 000 kroner.
    I loven er det nå en øvre beløpsgrense på 20 000 kroner for retten til å betale kontant.
  5. Kunden er ikke en forbruker.
    Det er bare forbrukere som har rett til å betale med kontanter. Begrepene «forbruker» og «næringsdrivende» skal forstås på samme måte som i den øvrige forbrukerlovgivningen.
  6. Dere (selgeren) er ikke næringsdrivende.

Ikke rett til kontant betaling for offentlige tjenester

Reglene om rett til kontant betaling gjelder for kjøp og salg mellom en forbruker og en næringsdrivende.

Forbrukerne har ikke rett til å betale offentlige krav, slik som skatter, avgifter eller bøter, med kontanter.

Plikten til å ta imot kontanter for en tjeneste som ytes av det offentlige, vil være avhengig av om tjenestetilbudet er å anse som næringsvirksomhet, og om det kan betales for tjenesten i salgslokalet. Dette blir avgjørende for om dere plikter å ta imot kontanter dersom dere tilbyr for eksempel helsetjenester.

Ikke rett til kontant betaling på buss, tog, bane og trikk

Betaling for transport med buss, bane og andre transportmidler er ikke omfattet av finansavtaleloven. Forbrukerne har dermed ikke rett til å betale med kontanter på transportmidlet. Det er verdt å merke seg at forbrukerne kan ha rett til å betale med kontanter når de betaler billetten på forhånd, for eksempel ved kjøp på et utsalgssted. Bakgrunnen for dette er fordi det da aksepteres andre betalingsløsninger og betalingen skjer i et salgslokale.   

Når forbrukerne ikke betaler samtidig som hen mottar varen eller tjenesten

Ofte vil forbrukerne betale samtidig som hen mottar varen. Eksemplene under viser hva dere må gjøre når forbrukerne betaler på et annet tidspunkt enn varen eller tjenesten blir levert.

Hovedregelen er at dersom det i salgslokalet tas imot betaling for varen eller tjenesten i form av kort eller andre digitale betalingsløsninger, har forbruker også rett til å betale med kontanter.

Forhåndsbestilling

Noen salgsavtaler inngås ved at forbrukeren reserverer en vare på nett, før hen møter opp i salgslokalet og betaler. I disse tilfelle skal forbrukerne kunne betale kontant, så lenge andre betalingsløsninger er tilgjengelige i salgslokalet. Grunnen til dette er at forbrukeren da fysisk går inn i lokalet og blir ekspedert der.

Forhåndsbetaling

Svært mange forbrukeravtaler inngås på internett og betales der. Det finner da ikke sted et fysisk møte mellom forbrukerne og den næringsdrivende der den næringsdrivende kan ta imot betaling. I disse tilfellene er det ikke krav til å ta imot kontant betaling. Tilsvarende gjelder der varen må hentes av kunden i salgslokalet etter betaling på nett. 

Forbrukertilsynet gjør oppmerksom på at dersom det kreves full forhåndsbetaling for tjenester som tannlege, frisør og lignende for å frata forbrukerne retten til å betale med kontant betaling, så kan dette være et ulovlig avtalevilkår i strid med markedsføringsloven § 22.

Betaling på kreditt

Dersom handelen for varen eller tjenesten blir inngått i salgslokalet, og forbrukeren velger å betale varen eller tjenesten på kreditt, så kan forbrukeren oppsøke salgslokalet og betale kreditten kontant på et senere tidspunkt.

Må jeg tilby vekslepenger?  

Som næringsdrivende har dere plikt til å veksle hvis dere har tilgjengelig veksel. Denne plikten gjelder ikke hvis det er et klart misforhold mellom seddelen som forbrukeren tilbyr som betaling og beløpet som skal betales. Det bemerkes at vekslingsplikten skal være reell og ikke undergrave forbrukerens rett til å betale med kontanter.

Hva skjer hvis dere ikke tar imot kontanter når loven krever det?

Forbrukertilsynet skal søke å påvirke næringsdrivende til å innrette seg etter markedsføringsloven og annet regelverk som Forbrukertilsynet fører tilsyn med, herunder Finansavtaleloven. Ved brudd på markedsføringsloven eller annen lovgivning som vi håndhever, kan forbrukertilsynet fatte vedtak om forbud, påbud, tvangsmulkt og i visse tilfeller overtredelsesgebyr.

Lov og kildehenvisning

Følgende kilder ligger til grunn for denne veiledningen:

Lov av 18. desember 2020 nr. 146 om finansavtaler (finansavtaleloven)

Den sentrale bestemmelsen som endres er finansavtaleloven § 2-1 tredje ledd, som har følgende ordlyd:

«I salgslokale der en næringsdrivende på fast basis selger varer eller tjenester til forbrukere, skal forbrukeren tilbys å betale med tvungne betalingsmidler hvis det kan betales for varen eller tjenesten med andre betalingsløsninger i eller i umiddelbar tilknytning til salgslokalet. Har den næringsdrivende tilgjengelig veksel, skal det i disse tilfellene også tilbys å veksle i forbindelse med betalingen, men ikke hvis det er et klart misforhold mellom seddelen som tilbys som betaling, og beløpet som skal betales. Første og annet punktum gjelder ikke salg av varer fra automater, salg i ubetjente salgslokaler og salg i lokaler som bare en begrenset krets av personer har adgang til. Første og annet punktum gjelder heller ikke når beløpet som skal betales, er høyere enn 20 000 kroner.»

Lov av 21. juni 2019 nr. 31 om Norges Bank og pengevesenet mv. (forkortet sentralbankloven)

Les sentralbankloven på lovdata.no.

Prop. 55 L (2023-2024) Endringer i finansavtaleloven mv.

Justis- og beredskapsdepartementet legger i denne proposisjonen frem forslag til endringer i finansavtalelovens regler om forbrukeres rett til å betale med kontanter.

Du finner proposisjonen på regjeringen.no.

Prop. 97 L (2018-2019)

Finansdepartementet legger i denne proposisjonen frem forslag til ny lov om Norges Bank og pengevesenet mv. (sentralbankloven).

Se særlig punkt 13.1 «Til § 3-5 Tvungent betalingsmiddel».