Forbrukerombudet har vurdert skolekontrakten til Petroleumteknisk akademi (Peteka) etter forespørsel fra NOKUT. Ombudet reagerer blant annet på at studenter risikerer å sitte igjen med en stor regning dersom de avbryter studiet eller velger bort utdanningen etter at de har betalt første faktura.
– Studentene kan sitte igjen med en regning på mange titusener av kroner om de av ulike grunner skulle velge å avslutte utdanningen, også ved alvorlig sykdom. Det er urimelig, sier forbrukreombud Gry Nergård.
Må betale lenge før studiestart
Skolen krever blant annet at studentene må betale en uforholdsmessig stor forskuddsbetaling lang tid før studiestart. Peteka kan også flytte studiet til en annen by, eller gjøre andre vesentlige endringer uten at studentene får noen rettigheter i en slik situasjon.
Hvis noe alvorlig og uforutsett skjer, for eksempel at studenten blir syk midt i studiet, er vanlig praksis blant privatskoler at vedkommende kun skal betale for den undervisningen han eller hun har deltatt på eller kunne deltatt på. Hos Peteka risikerer altså studenten å sitte igjen med en regning på flere titusener av kroner.
Ny kontrakt
Etter at Forbrukerombudet tok kontakt med skolen, har Peteka sendt et forslag til en ny kontrakt. Denne gangen har de brukt Forbrukerombudets standardkontrakt som rettesnor, men fortsatt må studenter ut med uforholdsmessig mye penger om de avbryter studiet.
– Et semester hos Peteka koster over 30 000 kr. Avbryter du studiet i starten av et semester, må du ikke bare betale for inneværende, men også for neste semester som du ikke kommer til å benytte deg av. Det er urimelig, sier Nergård.
Ombudet vil nå gjennomgå det nye forslaget, og komme tilbake til Peteka med krav om ytterlige endringer.
Kan gjelde flere skoler
Forbrukerombudet utelukker ikke at det er flere privatskoler som har kontrakter på kanten av loven, og ber derfor skolene se over vilkårene i kontraktene sine.
– Vi regner med at studiestedene ønsker å følge loven, og at urimelige kontrakter ofte skyldes uvitenhet. Vi ber derfor alle skoler om å sjekkes sine kontrakter opp mot gjeldene lovverk, sier Nergård.
Forbrukerombudet har utarbeidet en standardkontrakt som vi oppfordrer alle til å bruke som utgangspunkt når man skal utforme nye kontrakter. Vi har også utarbeidet en veiledning for privatskolers kontraktsvilkår.