Hva er levelønn?

Publisert:
Oppdatert:

FN estimerer at omtrent halvparten av verdens befolkning tjener så dårlig at de ikke kan leve av lønnen de får. Åpenhetsloven krever at virksomheter loven gjelder for,  jobber for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, både i egen virksomhet, leverandørkjeder og hos forretningspartnere. Dette skal gjøres gjennom såkalte aktsomhetsvurderinger.

Det finnes ingen universell definisjon av levelønn som konsept, men det finnes flere internasjonalt anerkjente tilnærminger. Åpenhetslovens definisjon av ‘anstendige arbeidsforhold’ inkluderer eksplisitt arbeid som gir en lønn å leve av.  I lovens forarbeider blir levelønn definert som lønn «som gjør det mulig for arbeidstakere å forsørge seg selv og sine familier». Det er viktig å understreke at selv om flere land opererer med minstelønn, så betyr ikke det nødvendigvis at det er en reell levelønn. 

For å fastslå levelønnsnivået et spesifikt sted, samt utregne spennet mellom gjeldende lønnsnivå og levelønn, brukes ulike referansekritereier, såkalte benchmarks. Disse tar ofte utgangspunkt i utgiftene til en familie av en viss størrelse et spesifikt sted, og beregner kostnadene av grunnleggende behov som mat, bolig, helse, utdanning og lignende. Det finnes flere verktøy og tilnærmelser man kan bruke til å utregne benchmarks. FNs levelønnsveiledning nevner flere organisasjoner som tilbyr både data og ressurser.  Se mer på deres sider.

ILO understreker at levelønn er et dynamisk mål som må revideres jevnlig. I og med at det finnes ulike metoder for utregning av levelønn, er det ikke metodikken i seg selv som er det viktigste. Det avgjørende er hvordan metodikken blir brukt  i det bredere arbeidet for å oppnå levelønn. 

Det er mange faktorer som fører til lave lønninger i globale leverandørkjeder. Derfor vil det sjelden være tilstrekkelig med individuelle tiltak. I tillegg må relevante interessenter involveres i arbeidet. Dette inkluderer blant annet virksomheter, leverandører, fagforeninger, myndigheter, sivilsamfunn og arbeidsgiverorganisasjoner. 

Dette kan virksomheten gjøre for å oppnå levelønn: 

  • Levelønn bør være en del av virksomhetens verdier, og integreres i virksomhetens handels- og innkjøpspraksis. Kontraktsvilkår og prissetting kan for eksempel ha mye å si for lønn. Er det mulig for leverandøren å betale levelønn til sine ansatte med prisene dere betaler for varer og tjenester? 
  • Jobb med å bygge et godt forhold til leverandørene deres. Bruk innflytelsen deres til å påvirke lønn, arbeidstimer, produktivitet og kvalitet, lønnssystemer, og ansattes medbestemmelsesrett. Det kan være utfordrende å jobbe med flere leverandører samtidig, og også her må dere prioritere. Det kan også være nødvendig å korte ned leverandørkjeden for å legge til rette for å kunne skape gode relasjoner.  
  • Samarbeid på bransjenivå, på tvers av bransjer, og med andre virksomheter som bruker samme leverandører. Slik kan dere oppnå endringer både hos leverandørene og nasjonale myndigheter. 
  • Støtt opp under arbeid på nasjonalt nivå. Myndigheter kan spille en sentral rolle i å legge til rette for sosial dialog og  etablere akseptable minstelønnssatser. Dette er, viktig i arbeidet for levelønn. Sosial dialog er dialog mellom myndigheter, arbeidstakerorganisasjoner og arbeidsgiverorganisasjoner om temaer som omhandler arbeidslivspolitikk. Meningsfull sosial dialog krever respekt for organisasjonsfrihet.

Virksomhetene kan og bør jobbe med levelønnsnivå i egen virksomhet. Samtidig bør dere det jobbe for å forbedre lønn i leverandørkjeden og hos forretningspartnere. Mange av disse tiltakene kan også være med på for bedre andre menneskeretts- og arbeidsforhold i næringslivet.  

Les mer om levelønn her:

UN Global Compacts nettsider om levelønn

ILOs nettsider om lønn